Anouk Platenkamp

Therapeutische Harpmuziek

Therapeutische Harpmuziek
Muziek kan het onbenoembare benoemen en het onbekende overbrengen.
~Leonard Bernstein
Muziek, speciaal levende muziek, kan er voor zorgen dat mensen zich meer op hun gemak gaan voelen. Harpmuziek raakt gevoelige snaren bij mensen. Al eeuwen wordt harpmuziek gezien als muziek met een magische werking. Ook vandaag de dag maakt de harp nog steeds veel positieve reacties los bij mensen uit alle lagen van de bevolking; (bijna) iedereen vindt het leuk om een harp te zien, te horen en zelf eens een voorzichtige ‘touch’ op de gevoelige snaren te proberen.

Harpmuziek die therapeutisch gespeeld wordt heeft de eigenschap mensen te kunnen kalmeren, waardoor ze een paar minuten rust ervaren. Het kan mensen helpen om gemakkelijker adem te halen en hen iets anders geven om hun focus op te leggen waardoor men minder pijn ervaart.
In zorginstelling brengt de harp niet alleen vreugde voor de mensen die er verblijven, maar kan ook een momentje rust bieden aan het personeel dat er werkt. De muziek kan de hele sfeer drastisch veranderen.

Therapeutische harpmuziek wordt aagepast aan degene die luistert. De therapeutisch harpist maakt gebruik van modes (kerktoonladders) op de harp, om een bepaalde sfeer te creeëren. Op deze manier past de harpist haar muziek aan op de stemming van de toehoorder, of kan ze zelfs proberen om de stemming iets te veranderen. Ademhalingspatronen en hartslag kunnen gebruikt worden om het tempo van de geimproviseerde muziek te bepalen.

De therapeutisch harpist zal ook de uitvoeringsvoorkeur van de person waarvoor ze speelt meenemen in de improvisatie. Toonhoogte en volume hebben een groot effect op de exvaring van de toehoorder. Tenslotte maakt de therapeutisch harpist ook gebruik van resonantietoon. Muziek is trilling, net als alles om on sheen. De cellen in ons lichaam trillen ook. Door de trilling van de harp overeen te laten komen met die van de toehoorder word teen nog intiemere muziekervaring mogelijk. De muziek wordt meestal ter plekke gecreeërd, waardoor er voor iedereen een speciale melodie ontstaat. Het kan een emotionele ervaring zijn.

Anouk speelt al lange tijd therapeutische harpmuziek. Ze begon met het spelen voor mensen met de ziekte van Alzheimer, maar door de jaren heen heeft ze voor veel mensen met uiteenlopende behoeften gespeeld, van dementia tot epilepsie en ook mensen in de laatste fase van hun leven. Op het moment speelt ze voor mensen met dementie, mensen met een verstandelijke beperking en op de Intensive Care in het ziekenhuis.
Therapeutische harpmuziek is een van Anouks specialiteiten. Ze wordt frequent gevraagd om in zorginstellingen te spelen. Ze geeft haar kennis door in workshops die ze over heel Europa geeft en in haar zelf ontwikkelde cursus Therapeutische Harpmuziek.