Anouk Platenkamp

Blue Planet

Hoe klinkt een ruimtereis? En hoe klinkt de aarde, gezien vanuit een spaceshuttle?

Het Blue Planet harporkest laat het je horen!

 

Op 25 mei spelen 40 harpen het ‘Blue Planet’ concert; een spannende reis in de ruimte. Het concert vindt plaats in de Klif in Nijmegen en begint om 15:00 uur. Kaartjes kosten 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 12 jaar en zijn te reserveren bij Anouk Platenkamp (anouk@harpiste.nl).

40 harpen die samen spelen, dat zie je niet iedere dag! Harpdocenten Anouk Platenkamp en Nanja Bakker besloten de handen ineen te slaan om dit mogelijk te maken. Nanja Bakker geeft o.a. les bij het muziekcollectief ’de Muziekmakerij’ in Arnhem, Anouk Platenkamp heeft een privépraktijk in Nijmegen. Ze kennen elkaar al jaren en delen een liefde voor volksmuziek, waarvoor ze samen ook een folk-harpfestival organiseren. Het leek hen ook leuk om speciaal iets voor de harpleerlingen te organiseren, en daarmee was het idee van een groot harpconcert geboren.
’De harp is toch een instrument waarbij je veel alleen speelt.’ vertelt Anouk ’Het is niet heel eenvoudig om mee te nemen. Op regelmatige basis samenspelen is voor veel van mijn leerlingen lastig. De meeste leerlingen kennen dus ook niet veel andere mensen die harp spelen. Door zo’n project te organiseren leren ze elkaar kennen en dat stimuleert weer om te oefenen en maakt het leuk om te spelen.’
Nanja beaamd dit: ’Mijn docente organiseerde vroeger ook weekenden waarin we samen speelden, ik leerde zo een hele groep harpleerlingen kennen, dat was ontzettend leuk. Ik vind het dan ook belangrijk dat mijn leerlingen vaak samen spelen en daarom organiseer ik regelmatig samenspellessen, iets dat gemakkelijk gaat in de ruimte in de Rozet, want daar staan meerdere harpen.’

Het stuk dat de 25ste mei uitgevoerd wordt is van de Nederlandse harpiste Inge Frimout. Hiermee was Inge de eerste harpiste die een groot ensemblestuk voor harp uitbracht. Binnen het ensemble zijn verschillende partijen en dat maakt dat zowel beginnende als gevorderde leerlingen samen kunnen spelen, ieder op zijn/haar eigen niveau. Inspiratie voor het stuk was de schoonvader van Inge, Dirk Frimout. Dirk is de eerste astronaut van België. De ruimtereis was een enorme inspiratie voor hem, en die inspiratie wist hij over te brengen op Inge. Zij componeerde een stuk dat je mee neemt met de astronauten de ruimte in. Je wordt gelanceerd en ziet vanuit een kring om de aarde de mooiste landschappen aan je voorbij komen, allemaal in muziek opgetekend.

De uitvoering van de harpleerlingen bestaat niet alleen uit muziek, het gaat om een hele ruimte ervaring. Je wordt welkom geheten door twee astronauten. Het ensemble neemt je vanuit het donker mee de ruimte in en terwijl het ensemble speelt zie je de verschillende landschappen voorbij komen op het doek achter hen. Zo af en toe hoor je de geluiden van de ruimte en wie weet kom je ook nog marsmannetjes tegen? Terug op aarde ben je een ervaring rijker!

Datum: 25 mei
Aanvang: 15:00 uur
Locatie: de Klif, Pijlpuntstraat 1 Nijmegen
Kosten: 7,50 euro volwassenen, kinderen tot 12 jaar 5 euro, graag reserveren via anouk@harpiste.nl