Anouk Platenkamp

Flanders Celtic Harp Meeting

Workshops vinden plaats op zondag 22 april vanaf 10u.

Onthaal vanaf 9u.

WORKSHOP 1

10u00 – 12u30:
‘Schitterende Schotse Tunes’ (gevorderden) met Corrina Hewat (SCOT)
In deze workshops leert ze enkele wel gekende en geliefde Schotse melodieën en ook een paar nieuwere, hedendaagse tunes van Schotse harpistes van vandaag. De melodieën worden aangeleerd op gehoor zoals dit in Schotland vandaag nog steeds gebeurt. Al luisterend leren we de melodie kennen en brengen ze daarna over op de snaren, ontdekken we het gevoel en het verhaal achter de melodie. Dan voegen we ritme, versieringen en variaties op de melodie toe. Alle melodieën zijn makkelijk te onthouden, sommige met een erg Schotse sound en andere met een melodie die zich weeft en draait als een Keltische knoop, maar allen eenvoudig om aan te leren. We maken een basisarrangement voor de linkerhand die iedereen de mogelijkheid geeft om met de tips die je krijgt verder uit te werken om er zo je eigen unieke versie en arrangement van te maken. Iedereen krijgt de bladmuziek mee naar huis als geheugensteuntje om er verder mee aan de slag te gaan.
Opname apparatuur, blad en pen kunnen handig zijn.

WORKSHOP 2

10u00 – 12u30:
Anouk Platenkamp (NL):
‘Therapeutische harpmuziek’ vanaf 3 jaar harpervaring
Een introductie in het spelen van therapeutische muziek op de harp. In deze workshop ervaren de deelnemers de verschillende modi (kerktoonladders) die gebruikt worden om een sfeer op te roepen voor de luisteraar. Deelnemers leren de basis van het improviseren in de modes. Anouk deelt haar persoonlijke ervaring met het spelen van therapeutische harpmuziek en de tips en trucs die ze door de jaren heen geleerd heeft.

WORKSHOP 3

13u30 – 16u00:
Workshop 3: Schitterende Schotse Tunes’ met Corrina Hewat (SCOT)
idem voormiddag maar dan voor beginners (minimum 2 jaar harpervaring)

WORKSHOP 4:

13u30 – 16u00:

Nederfolk met Anouk Platenkamp (NL)! Vanaf 2 jaar harpervaring
Vele harpisten spelen traditionele muziek uit Ierland, Schotland, Bretagne en zelf Scandinavië, maar probeer eens om Nederlandse muziek voor harp te vinden en je komt waarschijnlijk met lege handen terug….nou ja, bijna lege handen, want Anouk is de Nederlandse muziekgeschiedenis ingedoken en heeft traditionele Nederlandse muziek
herontdekt. Ze heeft deze muziek die vaak uit de 17e eeuw komt gearrangeerd en geschikt gemaakt voor een eigentijds publiek, en zo werd de Nederfolk geboren.

WORKSHOP 5

13u30 – 16u00:
‘Harp for dummies’ met Lakshmi (Vl)
Heb je er altijd al van gedroomd om de gevoelige snaren van de harp te bespelen en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de Keltische harp? Dan is deze workshop de uitgelezen kans om de harp eens van heel dicht bij mee te maken. We bekijken het instrument en de werking ervan, leren de basistechniek om de snaren te bespelen en maken samen muziek volgens ieders vermogen en kunnen. Voor iedere deelnemer wordt een harp voorzien. Workshop in het Nederlands en enkel voor mensen zonder voorkennis van het instrument!

​CONCERT

Lakshmi + Plaisir d’Amour // dubbelconcert

zondag 22 april – 16u30

Lakshmi Matthieu werd op jonge leeftijd reeds betoverd door de heldere klanken van de Keltische
harp en verdiepte zich naast haar studies in de klassieke pedaalharp in de speeltechnieken en het grote muzikale oeuvre van dit instrument. Reeds tien jaar staat ze enthousiast aan het roer van de harpklassen in Waregem, Gent en Meise en laat in haar lessen ook de verschillende volkse invloeden en Keltische muziek aan bod komen. Ze richtte in haar thuisbasis het “Waasland Celtic Harp Center” op, waarmee ze de Keltische harp in België wil promoten en haar liefde voor de Keltische muziek wil delen met iedereen. Als bezielster van de FCHM (Flanders Celtic Harp Meeting) speelt zij op dit namiddagconcert een kort voorprogramma.
www.lakshmi.be
www.sharpsound.be

Het duo Anouk Platenkamp (Keltische harp, zang) en Jos Koning (viool, viola d’amore, strijlpsalter, zang) gaat door het leven onder de naam Plaisir d’Amour. Wie kent deze unieke melodie van Jean-Paul-Égide Martini niet? De unieke samenwerking tussen deze twee zeer ervaren musici levert prachtige sfeermuziek op.
Met hun muziek roepen ze beelden op van de Ierse heidevelden, de mistige Schotse Highlands, de rotsen van Bretagne en de eindeloze Zweedse bossen. Maar Plaisir d’Amour schuwt het experiment niet; daardoor blijft de muziek steeds weer fris en origineel. Opzwepend en innig.

Deze twee gepassioneerde musici beheersen hun instrumenten volledig. Een onvergetelijke muzikale ervaring!

Inkom leden € 10 / niet-leden € 13

 

Meer info: keltischeharpdag@gmail.com

Adres: ‘t Ey, Koutermolenstraat 6b, 9111 Belsele, België