Anouk Platenkamp

Bio

Anouks liefde voor de harp begon toen zij drie jaar was en is sindsdien alleen maar gegroeid.
Ze behaalde haar diploma als klassiek pedaalharpiste (conservatorium van Maastricht) en ontwikkelde zich verder via specialisaties in Jazz Harp (Codarts conservatorium, Rotterdam) en Therapeutische Harp Muziek (International Harp Therapy Program – USA), momenteel is ze bezig met een post-HBO opleiding tot docent Muziek op Schoot (voor kinderen van 0 tot 4 jaar).

Anouk heeft veel ervaring opgedaan in het harpspelen in diverse settings en muziekgenres, van klassiek tot traditioneel, zowel solo als samen met andere vooraanstaande Nederlandse muzikanten. Ze heeft zich er op toegelegd de Keltische harp in Nederland te promoten en deze te vestigen als een instrument met een eigen repertoire en stijl, naast de beter bekende pedaalharp.
Haar repertoire bevat traditionele muziek uit vele Europese culturen, zoals Ierland, Schotland, Bretagne, Bulgarije, oud-Joegoslavië en Zweden. En hoewel Nederlandse muziek vaak vergeten of genegeerd is, leidde Anouks interesse in traditionele Europese muziek er toe dat zij de wortels van de Nederlandse volksmuziek ging ontdekken. Sindsdien is zij de eerste beroepsharpiste die traditioneel Nederlandse muziek arrangeert voor de Keltische harp.

Haar missie om de Keltische harp in Nederland te promoten uit zich op vele manieren. Zo was ze jaren lang actief voor de Nederlandse Folk Harp Vereniging en was hoofdredacteur van het kwartaalblad van de vereniging. Nu zit ze nu in het bestuur van de Harp Vereniging Nederland. In 2013 begon ze de Harp Friends Meeting, een festival dat een reputatie opbouwde als ‘the place to be’ voor Nederlandse folk harpisten. Haar originele doelstelling voor een onafhankelijk Nederlands folkharp festival zet zij voort met het Lage Landen Harp Weekend, dat in 2018 voor het eerst plaats vond.

Anouk is een geliefd docente zowel in Nederland als Duitsland, alsook op festivals in heel Europa. Zo heeft zij onder andere les gegeven in Schotland (Edinburgh International Harp Festival), Zweden (Nordic Harp Meeting) en België (Flanders Celtic Harp Meeting).

Al vanaf haar 12e speelt Anouk voor dementerende ouderen. Ze was een van de eerste Therapeutisch Harpisten in Nederland en ontwikkelde sindsdien haar eigen cursus en methode die harpisten leert om goede therapeutische muziek te verzorgen.