Anouk Platenkamp

Kaap’ren Varen

Moderne arrangementen van oude Nederlandse liederen, zowel voor harp solo als voor harp en zang. De liederen zijn afkomstig uit het Nederlandse taalgebied. Een aantal van de gekozen liederen is ontstaan in Vlaanderen, maar werd waarschijnlijk over heel Nederland (en zelfs delen van Duitsland) gezongen; muziek kent geen grenzen. Onze (groot-) ouders zongen deze liederen, maar bij jongere generaties zijn ze veelal onbekend. De liederen zijn mooi om zelf te spelen, maar ook zeer geschikt om te spelen in verpleeghuizen.

Van alle liederen staan twee versies in het boek: 1. Een solo versie voor harpisten die liever niet zingen, maar de melodie wel willen spelen. 2. Een liedbegeleiding om zangers te begeleiden/zelf mee te zingen. Elk arrangement bestaat uit twee delen waarvan het eerste geschikt is voor beginners en harpen met 26 snaren, het tweede deel is voor gevorderden en harpen met 34 snaren. Het arrangement is als geheel te spelen, maar de delen zijn ook losstaand te spelen.

Harp solo, Harp & Voice Arrangementen voor post-beginners en gevorderde spelers. In een aantal van de meer gevorderde liederen worden haakjes omgezet. Voor troubadourharpen (26 snaren), Keltische harp (34 of meer snaren) of pedaalharp.

Het boek bevat een inleiding, een kort stukje over ieder lied, aanvullende liedteksten en arrangementen van de volgende liederen:

Kaap’ren Varen

Komt vrienden in het ronde

Allen die willen naar Island gaan

Er waren twee koningskinderen

Heer Halewijn

Een middagslaapje

Het kwezelken

Ons Bootje

Het zandmannetje