Anouk Platenkamp

Workshops

Door de jaren heen heeft Anouk vele workshops gegeven, zowel in Nederland als in het buitenland. Haar meelevende stijl van lesgeven maakt haar een geliefd workshopleider voor zowel beginners als gevorderden.
De hier volgende workshops zijn in het verleden door Anouk gegeven en kunnen op ieder moment herhaald worden. Ze is altijd geïnteresseerd om nieuwe workshops te ontwikkelen, zowel op aanvraag als op eigen initiatief.
Anouk vindt het leuk om les te komen geven, of het nu voor een groep harpvrienden is of op een festival. U kunt contact met haar opnemen via het contactformulier op deze website.

– Therapeutische harpmuziek

Een introductie in het spelen van therapeutische muziek op de harp. In deze workshop ervaren de deelnemers de verschillende modes (kertoonladders) die gebruikt worden om een sfeer op te roepen voor de luisteraar.  Deelnemers leren de basis van het improviseren in de modes. Anouk deelt haar persoonlijke ervaring met het spelen van therapeutische harpmuziek en de tips en trucs die ze door de jaren heen geleerd heeft.

– Muziektheorie in de praktijk: toegepaste theorie voor de harp

Wist je dat muziektheorie leuk kon zijn? Het kan je helpen de de muziek die je speelt beter te begrijpen. Samen met Anouk gaan deelnemers van deze workshop de toonladders, gebroken akkoorden en intervallen bestuderen en leren ze hoe dit hun spel kan verbeteren. Deelnemers wordt gevraagd om een stuk dat zij studeren mee te nemen, zodt zij het in de workshop kunnen bestuderen.

– Het geheim van spelen op gehoor

Deze workshop is voor iedereen die nog nooit op gehoor gespeeld heeft, of die moeite heeft met het spelen op gehoor. Tijdens de workshop leren deelnemers waar zij naar kunnen luisteren in nieuw te leren melodieën, zodat ze gemakkelijker op gehoor te leren zijn. Er worden oefeningen gedaan om het muzikaal gehoor te trainen en maatsoort te ervaren. Door tijdens de workshop een nieuwe melodie op gehoor aan te leren, ervaren de deelnemers de voordelen van het leren op gehoor en kunnen zij het geleerde meteen toepassen.

– Nederfolk! Nederlandse muziek voor harp

Vele harpisten spelen traditionele muziek uit Ierland, Schotland, Brittagne en zelf Scandinavië, maar probeer eens om Nederlandse muziek voor harp te vinden en je komt waarschijnlijk met lege hande terug….nou ja, bijna lege handen, want Anouk is de Nederlandse muziekgeschiedenis ingedoken en heeft traditionele Nederlandse muziek herontdekt. Ze heeft deze muziek die vaak uit de 17e eeuw komt gearrangeerd en geschikt gemaakt voor een eigentijds publiek, en zo werd de Nederfolk geboren.